Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

«ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ»
Περιγραφή του προγράμματος
H ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ αποτελεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που βασίζεται στην αρχή της «εκμάθησης μέσα από την πράξη» και απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 15-18 ετών.
Το πρόγραμμα της Εικονικής Επιχείρησης είναι μια ομαδική δραστηριότητα, η οποία δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να δημιουργήσουν μία δική τους εταιρία και να κατανοήσουν τα στάδια λειτουργίας και ρευστοποίησης μιας επιχείρησης. Ταυτόχρονα, μέσα από τη βιωματική αυτή εμπειρία, οι μαθητές μαθαίνουν πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους για να στήσουν και να λειτουργήσουν σωστά την επιχείρηση που δημιούργησαν.
Τρόπος υλοποίησης του προγράμματος
Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, και υλοποιείται και εντός του ωρολογίου προγράμματος (σε προαιρετική βάση). (Ειδικά για την Α΄και Β’ Λυκείου μπορεί να ενταχθεί και στο πλαίσιο του «Project»)
Το πρόγραμμα πλαισιώνει πάντα ο εκπαιδευτικός και ένα στέλεχος μίας επιχείρησης το οποίο εθελοντικά συμβουλεύει και καθοδηγεί την μαθητική ομάδα μέσα από τη δική του επαγγελματική εμπειρία και γνώση.
● Το ΣΕΝ/JA Greece λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο σχολείο και το στέλεχος της επιχείρησης
● Ο εκπαιδευτικός στηρίζει το πρόγραμμα και συνεργάζεται με τον σύμβουλο-εθελοντή
Εκπαιδευτικό υλικό: Το ΣΕΝ/JA GREECE, παρέχει υποστήριξη και το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος στους μαθητές, στον καθηγητή και στον σύμβουλο-εθελοντή. Το υλικό έχει μεταφραστεί και προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα με βάση το υλικό του προγράμματος Company Program του διεθνώς αναγνωρισμένου οργανισμού Junior Achievement. Τα προγράμματα του οργανισμού Junior Achievement – Young Enterprise έχουν αναγνωριστεί από το Γραφείο Επιχειρηματικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως η «Καλύτερη Εφαρμογή Πρακτικής στην εκπαίδευση που αφορά την επιχειρηματικότητα».
Ο ρόλος του εκπαιδευτικού: Ο ρόλος του καθηγητή είναι σημαντικός και ιδιαίτερα καθοριστικός για την επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος καθώς αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον σύμβουλο και στους μαθητές. Ο πρωταρχικός ρόλος του αφορά στην οργάνωση της μαθητικής ομάδας, στην τήρηση των κανόνων και των χρονικών ορίων, στη διευκόλυνση και επικοινωνία με όλους όσους εμπλέκονται στη λειτουργία της εικονικής επιχείρησης.
Ο ρόλος του συμβούλου-εθελοντή: Ο κύριος ρόλος του συμβούλου είναι να «φέρει» τους νέους σε επαφή με τον επιχειρηματικό κόσμο, διευρύνοντας μέσα από την εμπειρία και τις γνώσεις του, τους ορίζοντες των μαθητών. Ο σύμβουλος υποστηρίζει τον καθηγητή στην υλοποίηση της
Σωματείο «Επιχειρηματικότητα Νέων» / Junior Achievement Greece
Λεωφ. Διονύσου 80, Δροσιά 145 72, Αττική
Τηλ. : +30 213 0788 600 Fax. : +30 213 0700 066
E-mail: info@sen.org.gr URL: www.senja.gr
δραστηριότητας. Προσφέρει εξηγήσεις, κίνητρα, γνώσεις, καλλιεργεί το ομαδικό πνεύμα, καθοδηγεί και προειδοποιεί, προτείνει δυνατότητες και εναλλακτικές λύσεις, ενθαρρύνει και εμπνέει πρωτοποριακές προσεγγίσεις. Ο προτεινόμενος αριθμός συναντήσεων με τον εθελοντή κυμαίνεται από 12 έως 26 συναντήσεις, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα του, το προϊόν, τις ανάγκες του προγράμματος κλπ.
Στόχοι και οφέλη του προγράμματος
Μέσα από το πρόγραμμα οι μαθητές κερδίζουν μια πραγματική βιωματική εμπειρία σχετικά με τον κόσμο τον επιχειρήσεων: στήνουν τη δική τους επιχείρηση, μοιράζουν τους ρόλους και τις αρμοδιότητες, δημιουργούν από την αρχή ένα επιχειρηματικό σχέδιο, αναλαμβάνουν ευθύνες και ταυτόχρονα είναι υπόλογοι στους μετόχους για την πορεία της εταιρίας. Επίσης αναπτύσσουν δεξιότητες απαραίτητες για την προσωπική τους μετέπειτα επαγγελματική πορεία και επιτυχία και κατανοούν πώς λειτουργούν οι επιχειρήσεις. Κατανοούν την έννοια της αυτό-απασχόλησης, παίρνουν ρίσκα και μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τις αντιξοότητες με τη βοήθεια των καθηγητών και των εθελοντών-συμβούλων επιχειρήσεων.
Στόχος είναι η άμεση ωφέλεια των μαθητών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κατά το διάστημα που θα υλοποιείται στην ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων, ώστε να προετοιμαστούν συλλέγοντας εμπειρίες και εφόδια για την αυριανή τους είσοδο στον κόσμο εργασίας, είτε ως ιδιοκτήτες, είτε ως εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις.
Οφέλη που αποκομίζουν οι μαθητές:
Δεξιότητες, στάσεις και συμπεριφορές που περιλαμβάνουν:
• Δημιουργική σκέψη και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων
• Επικοινωνιακές ικανότητες
• Αυτοπεποίθηση
• Ικανότητα ομαδικής συνεργασίας και ικανότητες ηγεσίας
• Ικανότητα διαπραγμάτευσης και λήψης αποφάσεων
 Υποβολή στόχων και σωστή διαχείριση χρόνου
 Οργανωτικές ικανότητες
• Ανάληψη ευθυνών και ρίσκου
 Ανάγκη για δέσμευση στην ποιότητα και εκτίμηση της περιβαλλοντικής επίδρασης
Επιπλέον, οι μαθητές μαθαίνουν:
• Πώς να αυξάνουν την χρηματοδότηση για την επιχείρησή τους πουλώντας μετοχές
• Να διεξάγουν έρευνα αγοράς
• Να δουλεύουν με ομαδικότητα για τη δημιουργία της επιχείρησής τους
• Να παράγουν το δικό τους προϊόν ή υπηρεσία
• Να διαφημίζουν και να λανσάρουν το προϊόν ή την υπηρεσία τους
• Να κάνουν εμπορικές συναλλαγές
• Να διαχειρίζονται τα οικονομικά της εταιρίας τους
• Να συναγωνίζονται με άλλες ομάδες σε εμπορικές εκθέσεις και διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης .
Σωματείο «Επιχειρηματικότητα Νέων» / Junior Achievement Greece
Λεωφ. Διονύσου 80, Δροσιά 145 72, Αττική
Τηλ. : +30 213 0788 600 Fax. : +30 213 0700 066
E-mail: info@sen.org.gr URL: www.senja.gr
Διαγωνισμοί - Εκδηλώσεις του προγράμματος
Στα πλαίσια του προγράμματος «ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ» διοργανώνονται εμπορικές εκθέσεις και διαγωνισμοί που προσθέτουν στο βιωματικό χαρακτήρα του προγράμματος και εξοικειώνουν τους συμμετέχοντες με τον όρο του θεμιτού ανταγωνισμού. Παράλληλα, μέσα από τη συμμετοχή τους σε αυτές τις εκδηλώσεις, έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν εμπειρίες, να θέσουν στόχους και να κερδίσουν επαίνους και διακρίσεις.
Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και πιο συγκεκριμένα συνήθως το Φεβρουάριο, το ΣΕΝ/JA Greece διοργανώνει δύο εμπορικές εκθέσεις «TRADE FAIRS», μία στην Αθήνα για τα σχολεία της ευρύτερης περιφέρειας της Αττικής και της Νότιας-Κεντρικής Ελλάδας και μία στη Θεσσαλονίκη για τα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας. Στις εμπορικές εκθέσεις συμμετέχουν οι μαθητικές επιχειρήσεις απ’ όλα τα σχολεία της Ελλάδας που υλοποιούν το πρόγραμμα του Οργανισμού με σκοπό να παρουσιάσουν, να προβάλλουν και να προωθήσουν με τον καλύτερο τρόπο το προϊόν ή την υπηρεσία τους.
Οι μαθητικές επιχειρήσεις στήνουν το περίπτερο τους, παρουσιάζουν το προϊόν/υπηρεσία τους και αξιολογούνται με βάση την καινοτομία του, τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο και την εμφάνιση του περιπτέρου τους. Η νικήτρια ομάδα εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Πανευρωπαϊκό «TRADE FAIR» που διεξάγεται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη στην Ευρώπη.
Το πρόγραμμα καταλήγει στον τελικό πανελλαδικό διαγωνισμό «ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ», που διεξάγεται στην Αθήνα κάθε Ιούνιο. Στον τελικό διαγωνισμό προκρίνονται οι μαθητικές επιχειρήσεις που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία μετά την ολοκλήρωση και παράδοση στην κριτική επιτροπή των Business Plans των εικονικών εταιρειών τους. Στις μαθητικές επιχειρήσεις που προκρίνονται και λαμβάνουν μέρος στον Τελικό Διαγωνισμό, δίνεται η δυνατότητα να διαγωνισθούν και να βραβευθούν με γνώμονα την παρουσίαση του προϊόντος, την καινοτομία και τη φιλικότητα προς το περιβάλλον. Η νικήτρια ομάδα εκπροσωπεί την Ελλάδα στον αντίστοιχο ετήσιο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που διοργανώνεται στο τέλος κάθε χρονιάς, σε διαφορετική ευρωπαϊκή πόλη
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.senja.gr
ή επικοινωνήστε με το ΣΕΝ/JA Greece στο τηλέφωνο 213 0788 600
ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@sen.org.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου