Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015


1. Σχετικά με το Πρόγραμμα του Junior Achievement (JA) «Εικονική Επιχείρηση»

Στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές μαθαίνουν πώς μπορούν να κάνουν μια επιχειρηματική ιδέα πραγματικότητα.. Δημιουργούν τη δική τους επιχείρηση και ανακαλύπτουν πως λειτουργεί στην πράξη. Εκλέγουν το διοικητικό συμβούλιο που αποτελείται από συμμαθητές τους, συγκεντρώνουν μετοχικό κεφάλαιο, και διαθέτουν στην αγορά ένα προϊόν ή προσφέρουν μια υπηρεσία της επιλογής τους. Στο τέλος του προγράμματος παρουσιάζουν τον απολογισμό και τον ισολογισμό τέλους χρήσης στους μετόχους της εταιρείας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους 15 – 18 ετών και διεξάγεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Το πρόγραμμα υποστηρίζουν – στις περισσότερες περιπτώσεις - σύμβουλοι – εθελοντές από τον κόσμο των επιχειρήσεων οι οποίοι διατίθενται να καθοδηγήσουν και να προσφέρουν τη βοήθειά τους στις εταιρείες των μαθητών. Το Πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» έχει αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων ως «H Καλύτερη Πρακτική Εξάσκηση για την Εκπαίδευση στην Επιχειρηματικότητα». Διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα παρακάτω!

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ David Lammy, ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ:

2. Η «Εικονική Επιχείρηση» βήμα προς βήμα

Ο αριθμός των συμμετεχόντων στην «Εικονική Επιχείρηση» κυμαίνεται από 8 ως και 25 μαθητές.
Προτείνεται η δημιουργία δεύτερης εικονικής επιχείρησης στην περίπτωση που ο αριθμός υπερβαίνει τους 20 μαθητές. Οι επιχειρήσεις εγγράφονται μέσω του ΣΕΝ/JA Greece, μέσω της διαδικασίας εγγραφής για την πρώτη αυτοαξιολόγηση για την Πιστοποίηση των Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - Entrepreneurial Skills Pass (ESP)JA-YE και τους δίνεται ο αριθμός/πιστοποιητικό συμμετοχής. Μόλις η μαθητική επιχείρηση αποφασίσει για τον τίτλο της και το προϊόν ή υπηρεσία που θα δημιουργήσει υποχρεούται να ενημερώσει γραπτώς το ΣΕΝ/JA Greece .Επισυνάπτεται η σχετική αίτηση
Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οι μαθητές ολοκληρώνουν τη διαδικασίας της οργάνωσης, σχεδιασμού και πώλησης του προϊόντος ή της υπηρεσίας ως εξής:
  • Συγκέντρωση πραγματικού κεφαλαίου με την πώληση μετοχών
  • Άνοιγμα και διαχείριση τραπεζικού λογαριασμού της επιχείρησης
  • Ομαδική εργασία για την εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδίου
  • Επιλογή και ανάπτυξη του προϊόντος ή της υπηρεσίας
  • Διάθεση στην αγορά και προώθηση του προϊόντος ή της υπηρεσίας
  • Συναλλαγές με το κοινό
  • Διαχείριση των οικονομικών της επιχείρησης
  • Συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις και διαγωνισμούς
Η «Εικονική Επιχείρηση»
Οι εικονικές εταιρείες λειτουργούν με τα πρότυπα μιας πραγματικής επιχείρησης . Η ανάληψη υπολογισμένων ρίσκων και η αποδοχή ευθύνης για αποφάσεις και πράξεις συνθέτουν ένα σημαντικό μέρος του προγράμματος. Οι εικονικές εταιρείες οργανώνονται κατά τα πρότυπα μιας ανώνυμης εταιρείας, η οποία σημειωτέον δεν έχει νομικά συσταθεί, και λειτουργούν σύμφωνα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση». Σε καμία περίπτωση αυτές οι Εικονικές Εταιρείες δεν δύναται να αποτελέσουν εταιρείες που έχουν νομικά συσταθεί, και δεν μπορούν να συναλλάσσονται με άλλα πρόσωπα παρά μόνο στο πλαίσιο και σύμφωνα με τους όρους του εκπαιδευτικού προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση».
Οι μαθητές μέσα από τη βιωματική αυτή εμπειρία αναλαμβάνουν την ευθύνη της μάθησής τους. Όλοι οι μαθητές μπορούν να διευθύνουν την επιχείρηση, οι ίδιοι μοιράζουν τους ρόλους και τις αρμοδιότητες. Οι επιχείρηση τους «ανήκει». Οι ίδιοι παίρνουν αποφάσεις μέσα στο πλαίσιο που έχει καθοριστεί από το σχολείο. Οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου γίνονται μια φορά την εβδομάδα. Οι ώρες των συνεδριάσεων καθορίζονται στην αρχή του προγράμματος.
Υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες και συμβουλές. Διαβάστε στο συνημμένο σχετικά με: - Όριο εσόδων - Μετοχικό κεφάλαιο - Χορηγίες Δωρεές - Μισθοδοσία - Διοίκηση και οργάνωση στο σχολείο

3. 1º ΣΤΑΔΙΟ – Κινητοποίηση & Ιδέες

ΠΕΝΤΕ ΒΗΜΑΤΑ

Υποδεικνύονται 5 διαφορετικά στάδια που θα πρέπει να ακολουθήσεις για να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση». Κάποιες φορές θα χρειαστεί να επιλέξεις στοιχεία από ένα από τα στάδια που περιγράφονται και να προχωρήσεις την εργασία σε κάποιο άλλο. Συνεπώς, καλό είναι να γνωρίζεις όλα τα στάδια που απαιτούνται, πριν ξεκινήσεις την επιχείρηση. Επίσης, μπορείς να κατεβάσεις στον υπολογιστή σου το συνημμένο κείμενο που περιγράφει τη διαδικασία.
Το 1ο στάδιο περιλαμβάνει την διαδικασία της κινητοποίησης των μαθητών και την εύρεση της επιχειρηματικής ιδέας. Συνήθως συμμετέχει όλη η τάξη.
Περιλαμβάνονται:
  • Εισαγωγή και κινητοποίηση
  • Ασκήσεις δημιουργικότητας και διαδικασία εύρεσης ιδεών
  • Ενημέρωση για προηγούμενες ιδέες επιχειρήσεων
  • Εύρεση ιδέας για τη δημιουργία μιας πραγματικής επιχείρησης
Το τμήμα αυτό του προγράμματος μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, ανάλογα με τον αριθμό ωρών απασχόλησης την εβδομάδα.
Δείτε το βίντεο που ακολουθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο που δείχνει την εξέλιξη μιας εικονικής επιχείρησης σε ένα χρόνο:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου